Οφέλη του ελαιολάδου για τη υγεία των σκύλων

Το ελαιόλαδο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για τους σκύλους, όπως υγιές δέρμα, μειωμένη φλεγμονή, καρδιαγγειακή προστασία και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.

 

Η μεσογειακή διατροφή δεν ωφελεί μόνο την ανθρώπινη υγεία, αλλά προσφέρει επίσης ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων και για τους σκύλους.

Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή, η οποία συνδέεται με οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι φυσικό οι φιλόζωοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να θέλουν να μοιραστούν τα αξιοσημείωτα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία με τους σκύλους τους.

“Με τα πολυάριθμα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία στην ανθρώπινη διατροφή, μπορεί να έχετε αναρωτηθεί, “είναι το ελαιόλαδο καλό και για τους σκύλους;””. δήλωσε στους Olive Oil Times η Kym Hough, επικεφαλής μάρκετινγκ του παραγωγού McEvoy Ranch στην Καλιφόρνια. “Η ηχηρή απάντηση είναι ναι, το ελαιόλαδο προσφέρει πολλά οφέλη για τους σκύλους”.

“Το ελαιόλαδο περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά, βιταμίνη Ε και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν να διατηρείται το δέρμα του σκύλου ενυδατωμένο και καλά θρεμμένο για ένα υγιές, όμορφο τρίχωμα”, πρόσθεσε η ίδια. “Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και ενισχύουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα”.

Σύμφωνα με το Rover, μια πλατφόρμα υπηρεσιών φροντίδας κατοικίδιων ζώων, το ελαιόλαδο βοηθά την υγεία του σκύλου σας με τέσσερις τρόπους: το δέρμα, το βάρος, τη γεύση και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποτρέπει την ξηροδερμία, καταπραΰνει το δέρμα που λειαίνει, υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τις φλεγμονές. Για τους ηλικιωμένους σκύλους, αυτά μπορεί να είναι οφέλη που θα αλλάξουν τη ζωή τους και θα βοηθήσουν τους σκύλους να παραμείνουν ευκίνητοι, ευέλικτοι και δραστήριοι.

Τα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου περιλαμβάνουν την ικανότητά του να προάγει την υγεία του δέρματος, να διευκολύνει τον κνησμό που σχετίζεται με τις αλλεργίες και να μειώνει τις φλεγμονές.

Ο Christopher Reeder, πιστοποιημένος δερματολόγος στο BluePearl Veterinary Partners στο Franklin του Tennessee, δήλωσε στο Chewy ότι η λάμψη και η γυαλάδα στο τρίχωμα των σκύλων μπορούν να παρατηρηθούν μετά από περίπου 30 ημέρες διατροφής με συμπλήρωμα ελαιολάδου.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ενώ η τοποθέτηση ελαιολάδου απευθείας στο δέρμα μπορεί να είναι δελεαστική, τα σκυλιά τείνουν να το γλείφουν. Αντί να μπλέκονται σε ένα κολλώδες χάος, προτείνουν να προσθέτουν ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο στην τροφή τους.

Μικρές ποσότητες ελαιολάδου μπορούν να προστεθούν στην τροφή των σκύλων για να βοηθήσουν στη διατήρηση του ιδανικού σωματικού τους βάρους. Ωστόσο, οι κτηνίατροι προειδοποιούν κατά της χορήγησης ελαιολάδου σε σκύλους που πάσχουν από εντερικές παθήσεις, όπως διάρροια ή εμετό.

Σύμφωνα με την Ισπανική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, το ελαιόλαδο συμβάλλει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και στη μείωση των κινδύνων διαβήτη στους σκύλους. Η κατανάλωση ελαιολάδου ενισχύει επίσης την ενέργεια των σκύλων και συμβάλλει στην πρόληψη της κυτταρικής οξείδωσης.

Το ελαιόλαδο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της γνωστικής παρακμής. Βασικά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Το περιοδικό Dogster σημειώνει ότι το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους ηλικιωμένους σκύλους και μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το μυαλό τους ζωντανό.