ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Συγκομιδή Ελιών
Επεξεργασία Ελιών
Αποθήκευση Ελαιολάδου
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Μαγειρική με Ελαιόλαδο
Φυσικά Καλλυντικά

Καλλιέργεια

Τα ελαιόδεντρα είναι από τη φύση τους πολύ ανθεκτικά φυτά, που έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Παρόλα αυτά, σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα, όπου οι μεταβολές τις θερμοκρασίας είναι μικρές, οι ελιές θριαμβεύουν. Τα δέντρα στους ελαιώνες μας, έχουν φυτευτεί με στρατηγικό τρόπο, έτσι ώστε το κάθε ένα από αυτά να είναι εκτεθειμένο όσο το δυνατόν περισσότερο στο φως του ηλίου, ενώ ταυτόχρονα προστατευμένο από τους παγερούς ανέμους του χειμώνα.

Τον Ιανουάριο, αμέσως μετά την περίοδο της συγκομιδής, πραγματοποιούμε τη λίπανση των ελαιόδεντρων με πιστοποιημένα λιπάσματα και αναλόγως των αναγκών τους. Τον Μάρτιο ξεκινάμε το κλάδεμα των δέντρων. Το σωστό κλάδεμα ανανεώνει το δέντρο, επιτρέπει την επαρκή κυκλοφορία του αέρα μεταξύ των κλαδιών και την έκθεση τους στο ηλιακό φως. Όλα αυτά συμβάλλουν έτσι ώστε το δέντρο να βελτιώσει την καρποφορία του αλλά και να αποκτήσει το σωστό σχήμα μεγαλώνοντας.

Αρμακάδια || Φιλιατρά || Μεσσηνία

Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, οι καρποί έχουν πλέον ωριμάσει και είναι έτοιμοι για τη συγκομιδή. Η συλλογή τους γίνεται με ειδικά μηχανήματα συλλογής και στη συνέχεια τοποθετούνται μέσα σε τελάρα για να αερίζεται ο καρπός. Στο τέλος κάθε ημέρας, ο καρπός μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο και την ίδια μέρα ξεκινάει η διαδικασία παραγωγής του λαδιού. Στη συνέχεια το ελαιόλαδο που παράγεται, φιλτράρετε με έναν ιδιαίτερο τρόπο χωρίς τη χρήση χημικών, εξασφαλίζοντας έτσι άριστη ποιότητα στο προϊόν. Ο συγκεκριμένος τρόπος φιλτραρίσματος αποτελεί οικογενειακή πατέντα και βρίσκεται σε διαδικασία κατοχύρωσης.

Για το πότισμα των δέντρων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, χρησιμοποιούμε ένα αρδευτικό σύστημα ειδικά κατασκευασμένο για τις ανάγκες των ελαιώνων μας. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει σειρές από σωλήνες, που τοποθετούνται περιμετρικά των ριζών, και επιτρέπουν στο νερό να βγαίνει σε μορφή σταγονιδίων, ώστε να απορροφούνται άμεσα από το έδαφος.

Έτσι τα δέντρα προστατεύονται από μύκητες που δημιουργούνται από τη συσσώρευση νερού ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται η σπατάλη.

Τα ελαιόδεντρα παρακολουθούνται συνεχώς για τυχόν εμφάνιση ασθενειών ή βλαβερών εντόμων με χρήση κατάλληλων παγίδων και όταν κριθεί απαραίτητο γίνεται επέμβαση με πιστοποιημένα φυτοσκευάσματα.

Αφοί Νικολόπουλοι

Νίκος Νικολόπουλος

Φιλήμων Νικολόπουλος

giorgosnikol

Γιώργος Νικολόπουλος

Γίνετε μέρος της παράδοσής μας

Όραμά μας είναι να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, επενδύοντας σε κάθε στάδιο της παραγωγής μας, έτσι ώστε όλα τα προϊόντα που προστίθενται στη γκάμα μας να είναι αρίστης ποιότητας, καλλιεργημένα και παρασκευασμένα με μεθόδους που σέβονται τις παραδόσεις και το περιβάλλον.

Be a part of our tradition

Our story starts in 1917, when our great grandfather, Athanasios Nikolopoulos, started cultivating our first olive trees. His aim was to cover the yearly family needs for olive oil. Each of the following generations continued the cultivation and in 1974, the third generation decided to perform some radical changes regarding the way and the whole philosophy behind cultivation.