Ελιξίριο υγείας για την καρδιά η υδροξυτυροσόλη του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο και οι πολυφαινόλες του ενισχύουν την υγεία και προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πυρήνα της μεσογειακής διατροφής και έχει σημαντικές φαρμακολογικές ιδιότητες, υπολιπιδαιμικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις, όπως σημειώνει η καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας Ιωάννα Ανδρεάδου. Στο στόχαστρο των ερευνητών βρίσκεται η υδροξυτυροσόλη του ελαιόλαδου, ένα μόριο ειδικού ενδιαφέροντος για τη φαρμακοβιομηχανία λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δράσης του κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και του μεταβολικού συνδρόμου, της νευροπροστασίας που παρέχει και της χημειοτροποποιητικής δράσης κατά των όγκων. Την υδροξυτυροσόλη δεν τη βρίσκουμε μόνο στο ελαιόλαδο –ιδανικά σε μια ποσότητα 5 mg/ημέρα– αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα πλεονεκτήματα του ελαιόλαδου και των πολυφαινολών, όπως η υδροξυτυροσόλη και η ελευρωπαΐνη που υπάρχουν στα φύλλα και στον καρπό της ελιάς, ενισχύοντας την υγεία και προλαμβάνοντας τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης του πρώτου webinar που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) με την υποστήριξη της φαρμακοβιομηχανίας InterMed.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν» Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, που συντόνισε το διαδικτυακό συνέδριο, τονίζει ότι η μεσογειακή διατροφή αποδεδειγμένα μπορεί να ωφελήσει το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο τμήμα Φαρμακευτικής Λέανδρος Σκαλτσούνης επισημαίνει πως βάσει ερευνών οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Για να ισχύει όμως αυτό, στα 20 mg ελαιόλαδου πρέπει να περιέχονται 5 mg υδροξυτυροσόλης (περίπου 20 πράσινες ελιές) και παραγώγων της. Αυτή την εποχή το ΕΚΠΑ εκπονεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα αναφορικά με την ανάλυση του ελαιόλαδου με την ονομασία OLIVENET. Από τη δική του μεριά, ο διατροφολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Λαϊκού Νοσοκομείου, υπογραμμίζει ότι το ενδιαφέρον για την υδροξυτυροσόλη έχει οδηγήσει σε ευρεία έρευνα σχετικά με τη βιολογική της δράση, τα ευεργετικά της αποτελέσματα στον άνθρωπο και στη σύνθεση νέων μορίων. Η τυροσόλη, η υδροξυτυροσόλη και η ελαιοευρωπαΐνη είναι από τις κύριες φαινολικές ενώσεις σε φρούτα, στο φύλλο και στο έλαιο του ελαιόδεντρου. Λόγω της βιοδιαθεσιμότητας των χημικών ιδιοτήτων, της εύκολης σύνθεσης και της έλλειψης τοξικότητας, η υδροξυτυροσόλη θεωρείται ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής από τις βιομηχανίες διατροφής και τροφίμων.

Μελέτη του 2017 της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δείχνει τη θετικότητα και την ασφάλεια της υδροξυτυροσόλης ως καινούργιου διατροφικού στοιχείου. Η σύγχρονη βιομηχανία προσθέτει την υδροξυτυροσόλη σε μια σειρά τροφίμων, όπως λίπη ψαριών, κρέατα, μαργαρίνες, δίνοντας μάλιστα και μια λίστα γραμμαρίων για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους. «Η υδροξυτυροσόλη προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, αρκεί να λαμβάνουμε αυτά τα 5 mg που είναι η μίνιμουμ ποσότητα, αλλά ασφαλής», καταλήγει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος.