Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παντού: Στο τηγάνι, στην κατσαρόλα, στο φούρνο και στη σαλάτα

Από καμία κουζίνα δεν λείπει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού αποτελεί το βασικό συστατικό των συνταγών μας. Ωστόσο, μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που έχουμε σχετικά με τη μαγειρική και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πώς να το χρησιμοποιούμε. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τηγάνι, στην κατσαρόλα, στο φούρνο και στις σαλάτες; Η απάντηση είναι θετική. Ναι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις συνταγές και σε όλες τις μεθόδους μαγειρέματος, αρκεί να προσέξουμε μερικά σημεία.

Για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα
Σύμφωνα με μια δημοσίευση του 2010 με τίτλο “Η επιστημονική αλήθεια για το μαγείρεμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο”, από καθηγητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, η χρήση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο μαγείρεμα είναι η καλύτερη επιλογή, τόσο για τη γεύση όσο και για την υγεία. Φυσικά, πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα υψηλής διατροφικής αξίας, φρέσκο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού: στο μαγείρεμα, το σοτάρισμα και το τηγάνισμα, αλλά και στο ψήσιμο στο φούρνο, καθώς δίνει τη δική του γεύση σε όλα τα παρασκευάσματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσουμε και να βρούμε το προφίλ του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που μας ταιριάζει καλύτερα – ανάλογα με την ποικιλία, την προέλευσή του και τον ελαιοπαραγωγό – ώστε να το χρησιμοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με νότες βοτάνων είναι ιδανικό για ψάρια και σαλάτες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη μαγειρική:
Για το τηγάνι: Θεωρείται το καταλληλότερο λάδι για τηγάνισμα, καθώς η πλούσια περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα οξέα και βιταμίνη Ε το καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με έρευνες, το ελαιόλαδο φαίνεται να είναι έως και πέντε φορές πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα σπορέλαια (όταν το λάδι δεν αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, διασπάται σε προϊόντα επιβλαβή για την υγεία).

Για την κατσαρόλα και τη σαλάτα: Αυτό είναι επίσης το καταλληλότερο λάδι για κατσαρόλες και σαλάτες, επειδή αντέχει σε υψηλότερες θερμοκρασίες περισσότερο από άλλα φυτικά έλαια. Είναι το λιγότερο επεξεργασμένο και έχει το μεγαλύτερο διατροφικό όφελος σε σύγκριση με άλλους τύπους λαδιού. Τα παραδοσιακά ελαιόλαδα με ήπια γεύση είναι ιδανικά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για το ψήσιμο και τα επιδόρπια: Ελαιόλαδο και στο φούρνο; Για το φούρνο και τα αρτοσκευάσματα; Για αρτοσκευάσματα, αλλά και για αλμυρά κέικ ή ψωμάκια, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ιδανικό. Απλώς επιλέξτε ένα πολύ ήπιο από αυτό που θα επιλέγατε για τη σαλάτα σας, όπου τα αρώματα θυμίζουν αυτά του βουτύρου. Επίσης, θυμηθείτε να σκεφτείτε πόσο θα μειώσετε την ποσότητα του ε.π. ελαιολάδου σε σχέση με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη που προτείνεται στη συνταγή.

Συμβουλές για το μαγείρεμα:
Γενικά, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά ανθεκτικό στη θερμότητα. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο εάν τηγανίζετε λαχανικά ή τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Το σημείο καύσης είναι 163° C.-190° C. Πρέπει να προσέχετε να μην κάψετε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς έτσι όχι μόνο θα χαλάσει η γεύση του, αλλά θα χαθούν και πολύτιμα συστατικά. Όταν αρχίσουμε να βλέπουμε λίγο καπνό από το λάδι μας, αυτό είναι σημάδι ότι έχουμε φτάσει στο “σημείο καύσης” του παρθένου ελαιολάδου – όχι στο λεγόμενο “σημείο καπνού” όπου το παρθένο ελαιόλαδο αρχίζει να διασπάται. Σε αυτή την περίπτωση, είτε απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά είτε προσθέτουμε μεγαλύτερη ποσότητα από το υλικό που έχουμε ήδη ρίξει στο τηγάνι, γεγονός που θα μειώσει αμέσως τη θερμοκρασία του τηγανιού κατά 10° C. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται το πιο υγιεινό λάδι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ελαϊκό οξύ 83%, το οποίο ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά. Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στη διατήρηση της καλής χοληστερόλης (HDL) στο αίμα, και βοηθά στην πρόληψη της απόφραξης των αρτηριών και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι ευεργετικές για την υγεία μας.