“Ξεφόρτωσέ την, την ελιά, να σε φορτώσει λάδι”

(λαϊκή παροιμία)

Τα ελαιόδεντρα είναι από τη φύση τους πολύ ανθεκτικά φυτά και έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.
Ειδικά, σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα, όπου οι μεταβολές τις θερμοκρασίας είναι μικρές, οι ελιές θριαμβεύουν.

Oι ελιές που καλλιεργούμε είναι αποκλειστικά Κορωνέικης ποικιλίας. Η συγκεκριμένη ποικιλία θεωρείται ίσως η κορυφαία και έχει πατρίδα τη δυτική Μεσσηνία.Η θέση των ελαιώνων μας και ο τρόπος φύτευσης των δέντρων είναι τέτοιος ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο η άφθονη ηλιοφάνεια της περιοχής μας.

Τον Ιανουάριο, αμέσως μετά την περίοδο της συγκομιδής, πραγματοποιούμε τη λίπανση των ελαιόδεντρων. Στην καλλιέργεια μας χρησιμοποιούμε κυρίως οργανικό λίπασμα που προέρχεται από κομποστοποιημένα φύλλα ελιάς, τα οποία μαζεύονται κατά τη διάρκεια της συγκομιδής (παραπροϊόντα ελαιοτριβείου).

Τον Μάρτιο ξεκινάμε το κλάδεμα των δέντρων. Το σωστό κλάδεμα ανανεώνει το δέντρο, επιτρέπει την επαρκή κυκλοφορία του αέρα μεταξύ των κλαδιών και την έκθεση τους στο ηλιακό φως. Όλα αυτά συμβάλλουν έτσι ώστε το δέντρο να βελτιώσει την καρποφορία του αλλά και να αποκτήσει το σωστό
σχήμα μεγαλώνοντας.

    olive_trees3_800px     

Για το πότισμα των δέντρων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, χρησιμοποιούμε ένα αρδευτικό σύστημα το οποίο περιλαμβάνει σειρές από σωλήνες, που τοποθετούνται περιμετρικά των ριζών και επιτρέπουν στο νερό να βγαίνει σε μορφή σταγονιδίων, ώστε να απορροφούνται άμεσα από το έδαφος. Έτσι οι κορμοί των δέντρων προστατεύονται από μύκητες που δημιουργούνται από τη συσσώρευση νερού ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται και η σπατάλη.

Για την προστασία από βλαβερά έντομα, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρη την παραγωγή, χρησιμοποιούμε ειδικές παγίδες, οι οποίες προσελκύουν το έντομο μέσα σε αυτές αντί για τους καρπούς του δέντρου.
Ελέγχοντας και ανανεώνοντας συχνά τις παγίδες, μπορούμε να
περιορίσουμε τυχόν πληθυσμό έγκαιρα και να πιστοποιήσουμε ότι τα
δέντρα παραμένουν υγιή και οι καρποί τους κατάλληλοι για χρήση. Στις περιπτώσεις που ο πληθυσμός βρίσκεται εκτός ελέγχου, καταφεύγουμε στη χρήση εντομοκτόνων, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου, οι καρποί έχουν πλέον ωριμάσει και είναι έτοιμοι για τη συγκομιδή. Η συλλογή τους γίνεται με τη μέθοδο του ραβδίσματος και στη συνέχεια τοποθετούνται μέσα σε λινά σακιά. Στο τέλος κάθε ημέρας, τα σακιά μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο και την ίδια μέρα ξεκινάει η διαδικασία παραγωγής του λαδιού. Αυτό αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα για την εξασφάλιση ελαιολάδου χαμηλής οξύτητας.

Για το διαχωρισμό του ελαιολάδου από τα υπόλοιπα συστατικά, χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της φυγοκέντρισης, σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το λάδι φιλτράρεται αποκλειστικά με μηχανικό τρόπο, χρησιμοποιώντας φαρμακευτικό βαμβάκι κατάλληλο για τρόφιμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί και ο λόγος που την επιλέγουμε είναι γιατί διασφαλίζει την ποιότητα του ελαιόλαδου.Το φιλτραρισμένο λάδι συλλέγεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, στις οποίες
φυλάσσεται μέχρι την εμφιάλωση.

Οι φιάλες που χρησιμοποιούμε είναι κατασκευασμένες από σκούρο γυαλί, το οποίο προστατεύει το λάδι από την έκθεση στο φως ενώ ταυτόχρονα καθιστούν το προϊόν εύκολο στη χρήση και την αποθήκευση.

Για τη συσκευασία των 5 λίτρων, χρησιμοποιούμε τενεκέ από λευκοσίδηρο ο οποίος είναι εύκολος στη μεταφορά.

Για την τυποποίηση, συνεργαζόμαστε με μονάδες που διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό, είναι πιστοποιημένες με ISO 22000:2005 και πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές για την καθαριότητα και υγιεινή στους χώρους τους.