Βρισκόμαστε στα μέσα Φθινοπώρου και φυσικά ο ράβδος, ή αλλιώς το μάζεμα της ελιάς, έχει ήδη ξεκινήσει, το πρώτο λάδι για τη φετινή χρονιά, είναι γεγονός.

Από τα μέσα του Οκτώβρη και μέχρι τα τέλη περίπου του Νοέμβρη, όλα τα συνεργεία μας βρίσκονται σχεδόν καθημερινά επί ποδός – συλλέγοντας τους καρπούς και μεταφέροντάς τους στο ελαιοτριβείο για την επεξεργασία.

Μέσα από αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας όλη τη διαδικασία που ακολουθούμε, για να φτάσει στο τραπέζι σας, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ARMAKADI και φυσικά το Αγουρόλαδο ARMAKADI το οποίο προέρχεται από ελαιόκαρπο ο οποίος έχει συλλεχθεί μέσα Οκτώβρη και παράγεται με ψυχρή επεξεργασία στο ελαιοτριβείο.

Ο ράβδος

Νωρίς το πρωί, ξεκινάμε για τον ελαιώνα. Αρχικά ελέγχουμε τα δέντρα για να ξεχωρίσουμε αυτά στα οποία ο καρπός έχει ωριμάσει, άρα είναι έτοιμος για τη συγκομιδή.

Το συνεργείο τοποθετεί περιμετρικά του δέντρου μεγάλα πανιά στα οποία θα συλλεχθεί ο καρπός και στη συνέχεια ξεκινάει το ράβδισμα των κλαδιών, μέχρι να πέσουν όλοι οι καρποί του δέντρου.

Στη συνέχεια, οι καρποί συλλέγονται και τοποθετούνται σε κατάλληλα σακιά.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται και στα υπόλοιπα δέντρα, και νωρίς το απόγευμα, τα σακιά μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο για την επεξεργασία.

1

3

4

6

Στο ελαιοτριβείο…

Είναι φυσικό κατά τη διάρκεια του ραβδίσματος, μαζί με τον καρπό να μαζευτούν φύλλα και κλαράκια από το δέντρο, τα οποία όμως πρέπει να διαχωριστούν πριν την επεξεργασία.

Για να τηρηθούν οι συνθήκες υγιεινής, στην είσοδο του ελαιοτριβείου και σε απομονωμένο χώρο από τα υπόλοιπα μηχανήματα, αδειάζουμε τα σακιά στην ειδική υποδοχή.
Από εκεί, με τη βοήθεια ενός κυλιόμενου ιμάντα, ο καρπός μαζί με τα φύλλα περνάει στο πρώτο μηχάνημα, το οποίο κάνει το διαχωρισμό και επιτρέπει μόνο στον καρπό να περάσει στο επόμενο στάδιο, την πλύση.

Ο καρπός πλένεται διεξοδικά και μεταφέρεται αυτόματα στο εσωτερικό του ελαιοτριβείου, στο μηχάνημα της σύνθλιψης. Εκεί σπάει και μετατρέπεται σε έναν παχύρρευστο πολτό, σαν ζύμη.

Η ζύμη μεταφέρεται με μηχανικό τρόπο στους μαλακτήρες, που με την προσθήκη νερού, μαλάσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, για λιγότερο από 1 ώρα, ώστε να απελευθερωθεί ο χυμός των καρπών. Όσο περισσότερο διαρκεί η μάλαξη, τόσο περισσότερα αρώματα θα χάσει το λάδι μας και τόσο περισσότερα υπεροξείδια θα εμφανίσει.

7

8A

8

10

Η θερμοκρασία στην οποία γίνεται η μάλαξη, παίζει σπουδαίο ρόλο στην ποιότητα του τελικού λαδιού και στην περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες.
Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που προφυλάσσουν το ελαιόλαδο από την οξείδωση, ενώ ταυτόχρονα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό (εμποδίζουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης).
Οι ουσίες αυτές αρχίζουν να διαλύονται όταν έρθουν σε επαφή με νερό, του οποίου η θερμοκρασία ξεπερνά τους 28οC. Αν λοιπόν κατά τη διάρκεια της μάλαξης, αναπτυχθούν πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες (33-35oC), θα καταστραφεί μεγάλο μέρος αυτών των σημαντικών ουσιών, καθιστώντας το ελαιόλαδο λιγότερο θρεπτικό.

Μετά τη μάλαξη, η ζύμη περνάει αυτόματα στο επόμενο μηχάνημα, που με τη δύναμη της φυγοκέντρισης, διαχωρίζει το λάδι από τους πυρήνες, τη σάρκα και το νερό.

11 copy

12

13

Το λάδι τώρα είναι έτοιμο για να συλλεχθεί και να μεταφερθεί στις αποθήκες μας.

Φιλτράρισμα

Μέσα στο λάδι που πήραμε, υπάρχουν αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία δημιουργούν μια θολούρα.

Τα σωματίδια αυτά αν δεν αφαιρεθούν, με την πάροδο του χρόνου θα δημιουργήσουν ζυμώσεις, οι οποίες θα υποβιβάσουν την ποιότητα του λαδιού.
Για το λόγο αυτό, το ίδιο βράδυ, ξεκινάμε τη διαδικασία του φιλτραρίσματος.
Αδειάζουμε το λάδι σε μεγάλα ανοξείδωτα δοχεία, τα οποία είναι επενδυμένα με φαρμακευτικό χαρτί και βαμβάκι. Το χαρτί συγκρατεί τα σωματίδια που αιωρούνται μέσα στο λάδι, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι διαυγές.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα αργή, με αποτέλεσμα να διαρκεί πολλές ώρες.

Μετά φιλτράρισμα, το λάδι αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες, στις οποίες φυλάσσεται μέχρι την εμφιάλωση.

Οι ίδιες ακριβώς διαδικασίες συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά για τον επόμενο μήνα, ίσως και λίγο παραπάνω, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί το μάζεμα όλων των ελιών και η παραγωγή της νέας σοδειάς ελαιολάδου.

Το πρόγραμμα κάθε μέρας είναι πανομοιότυπο με της προηγούμενης και της επόμενης, και αναμφισβήτητα περιλαμβάνει πολλή και σκληρή δουλειά.
Κανείς μας όμως δεν παραπονιέται γιατί γνωρίζουμε ότι μόνο έτσι θα καταφέρουμε για άλλη μια χρονιά να φέρουμε κοντά σας ένα πραγματικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.